Go to main content
Infopunt Boekentoren, 2021

By Michiel Hendryckx, license CC-BY-NC-SA-4.0

2
Information Point

Lines and Wings

For Van de Velde, ‘the line’ has always been the driving force behind his designs, and that is no different for the Boekentoren.

Infopunt Boekentoren, 2021

By Michiel Hendryckx, license CC-BY-NC-SA-4.0

The Information Point is in line with the Entrance Rozier and the Study Area. It has a counter and a generous meeting space with lockers and seating elements. It is at the intersection of two horizontal wings, on the north and east axes, contrasted by the vertical line of the tower.

The east wing is not accessible, but can be seen from the Study Area. It is reserved for the offices and studios where all activities related to the book take place (transporting, cataloguing, borrowing and lending, restoration and scanning) and the digital library is housed. The longer, northern wing runs parallel to the study rooms and ends in the reading rooms of the special collections. On the first floor, accessible via a side staircase, there were individual consultation rooms, which were mainly used by professors in the past.

The Information Point is the hub of public services and ‘face’ of the library. It manages all activities related to borrowing and lending, and is the single access point for user questions.

ca. 1950

Marble bar

The original entrance desk of the Boekentoren had the atmosphere a long marble bar and seating furniture for waiting visitors. Books are what is handed out here, but – with a little imagination – this could be the waiting desk of a hotel lobby.

The marble counter disappeared in the 1960s and made way for a closed construction in glass, that was more easy to heat. The open space under the light panels was now used as an office for the counter staff. The reception desk changed from a hotel lobby to a place that could best be compared to the counter of a post office.

This grandeur was only regained through the restoration by Robbrecht en Daem architects, who opened up the entrance as Van de Velde had designed it.

Old entrance desk

Former entrance desk

Https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

Kies taal